VITA SMAK: Ogórki kwaszone Narwiańskie, kapusta

Kiszona, czy Kwaszona?

Nazwy Kiszony i Kwaszony oznaczają to samo i używa się ich zamiennie. Potwierdza to literatura fachowa oraz Ministerstwo Rolnictwa. Nieprawdą jest więc popularne ostatnio stwierdzenie, że produkty kwaszone są sztucznie zakwaszane, np octem. Więcej na temat metody produkcji powie skład produktu, niż jego nazwa.

 

Często spotykamy się również z teoriami głoszącymi, że brak charakterystycznego osadu, lub zbyt delikatny smak kapusty świadczy o tym, że nie była ona naturalnie kwaszona. A wszystko jest kwestią procesu produkcji u konkretnego producenta. W naszej firmie kwaszenie następuje w większych zbiornikach, z których następnie przekładamy kapustę do opakowań jednostkowych. w tym momencie osad zostaje na dnie zbiornika i nie trafia do końcowego klienta, który często nie znając się na kwaszeniu, uważa biały osad za oznakę zepsucia.
Osad o którym mowa powyżej jest wynikiem fermentacji mlekowej i po odpowiednim upływie czasu pojawi się również w wiaderku lub torebce z kapustą kwaszoną. 

Co ciekawe, dopiero od kilku lat spotykamy się z pytaniami naszych klientów o nazewnictwo i zawartość octu w naszych produktach. Jest to dla nas nowość, ponieważ na przestrzeni kilku pokoleń nie spotkaliśmy się ze sztucznym zakwaszaniem w jakikolwiek sposób, w końcu istnieją na to prostsze i tańsze sposoby, a mianowicie sterowanie temperaturą, w której kapusta jest przechowywana.

 

Jesteśmy świadomi, że moda na kapustę kiszoną, nie kwaszoną rozpoczęła się po wypowiedzi kilku gwiazd programów kulinarnych, jednak w oparciu o nasze doświadczenie i literaturę fachową, zapewniamy, że kapusta kwaszona i kapusta kiszona różnią się dokładnie tak jak kartofle i ziemniaki, a do naszych kwaszonek nie dodajemy octu. 

Osoby, które nie wierzą nam na słowo odsyłamy do Wikipedii, gdzie całe zagadnienie zostało wyjaśnione w bardzo przystępny sposób.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_kwaszona

Anna Zagórska
technolog żywności
Vita- Smak