Kapusta kiszona

Kapusta kiszona a odchudzanie

Czy kapusta kiszona wspomaga odchudzanie? 
Kapusta Kiszona Narwiańska zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, oczyszcza organizm z toksyn oraz powoduje szybkie pojawienie się odczucia sytości. Dodatkowo, jest niskokaloryczna, więc śmiało można stwierdzić, że kapusta kiszona wspomaga odchudzanie. Ale to nie wszystko.

Większość diet uwzględnia kapustę kiszoną, ponieważ ta przyspiesza utratę zbędnych kilogramów. Jednak to jej właściwości zdrowotne powinny być głównym argumentem za włączeniem jej do jadłospisu. Kiszona Kapusta to bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność oraz witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12). Zawiera również witaminę E – źródło młodości oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi.

Kapusta kiszona

Co więcej, kupując Kapustę w torebce lub też w wiaderku,  dodatkowo otrzymujemy również sok. Nie należy go wylewać, ponieważ Sok z Kapusty Kiszonej posiada wiele zdrowotnych właściwości. Sok działa przeciwnowotworowo, poprawia wygląd włosów i paznokci, a przede wszystkim – leczy kaca! Sok z kiszonek doskonale uzupełnia sód i potas, które są wypłukiwane w wyniku spożycia nadmiernej ilości alkoholu. Wypicie odpowiedniej ilości soku z kapusty pomaga więc w utrzymaniu równowagi elektrolitowej. Innymi słowy – łagodzi objawy kaca.

Kapusta kiszona w jadłospisie
Wielbiciele Kapusty Kiszonej ucieszą się z faktu iż jest ona składnikiem większości diet wspierających odchudzanie. Są to między innymi:

  • Dieta kapuściana
  • Dieta dr Dąbrowskiej
  • Dieta wielowarzywna

Warto jednak pamiętać, że wszelkie restrykcyjne diety powinny byś konsultowane z dietetykiem. Jeśli zaś chodzi o kapustę kiszoną i odchudzanie – wystarczy włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu. To w połączeniu ze zdrowym odżywianiem i regularnym wysiłkiem fizycznym przyniesie długotrwałe efekty w postaci utraty zbędnych kilogramów.

Szukając kapusty na sklepowych półkach – zwróć uwagę na jej skład. Bez znaczenia jest czy w nazwie widnieje “kiszona” czy “kwaszona” (o czym więcej w tym artykule). Wystarczy, że będzie miała prosty skład. W końcu dobra, kiszona kapusta wymaga jedynie białej kapusty ze sprawdzonej plantacji, marchwi i soli.

biała kapusta