Tradycję kwaszenia ogórków i kapusty zapoczątkował w naszej rodzinie Stanisław Zagórski (mój dziadek), który pochodził z Kruszewa. W tamtych czasach cała okolica produkowała i przetwarzała warzywa na potrzeby Zakładu Witamina.

W 1926r. kupił majątek w oddalonej o 2 km miejscowości Śliwno, gdzie przeniósł dom i gospodarstwo, które następnie przekazał mojemu tacie, Janowi Zagórskiemu. Czasy wojenne skutecznie powstrzymywały rozwój rolnictwa, zmuszając gospodarzy do produkcji na potrzeby własnej rodziny.

VITA SMAK: Ogórki kwaszone Narwiańskie, kapusta
VITA SMAK: Ogórki kwaszone Narwiańskie, kapusta

Firmę Vita-Smak założyłem w roku 1993 wraz z żoną Anną, która jest z wykształcenia technologiem żywności. Na początku sprzedawaliśmy ogórki kiszone i kapustę kiszoną jedynie w najbliższej okolicy. Naszymi klientami były głównie białostockie sklepy i restauracje, jednak z biegiem czasu rozwinęliśmy skrzydła. Dziś nasze produkty dostępne są w całym województwie podlaskim, a także w Anglii, Norwegii, Hiszpanii, Grecji i w Niemczech, czyli wszędzie tam, gdzie znajdują się skupiska Polonii.

Nasze dzieci: Monika, Łukasz i Mateusz, były obecne w życiu firmy od samego początku, czego w przypadku rodzinnego nie dało się uniknąć. Nauka przedsiębiorczości od wczesnych lat zaowocowała tym, że dziś cała już dorosła trójka wspiera Vita-Smak, angażując się w codzienne życie firmy i podejmowanie kluczowych decyzji.

Na przestrzeni tych wszystkich lat rozbudowaliśmy zakład produkcyjny, nawiązaliśmy kontakty biznesowe z partnerami w kraju i zagranicą, a także rozbudowaliśmy portfolio naszych produktów o ogórki małosolne, ogórki konserwowe, przecier z ogórków kwaszonych i sok z kapusty kwaszonej. Taki rozwój był możliwy tylko i wyłącznie dzięki naszym stałym, wieloletnim klientom, którym w tym miejscu serdecznie dziękuję.


Krzysztof Zagórski,

właściciel

VITA SMAK: Ogórki kwaszone Narwiańskie, kapusta