Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • kostka lub żeberko
  • 4 ziemniaki, marchew, kawałek pietruszki i selera
  •  mały słoiczek Przecieru z Ogórków Kwaszonych Narwiańskich
  • Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, kostka rosołowa
  •  ¾ szkl. mleka, 1 łyżka mąki
  • posiekany koperek, śmietana

Sposób wykonania:

Do  wody dodać kostkę lub żeberko, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler oraz przyprawy. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po ugotowaniu ziemniaków dodać przecier. Chwilę podgotować, wlać mleko dobrze wymieszane z mąką. Doprowadzić do wrzenia. Posypać koperkiem. Można dodać śmietanę.

Smacznego