Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

To niezapomniany smak dzieciństwa. Kiedyś zupa ogórkowa była niedoceniana, jednak teraz przywołuje piękne wspomnienia i po prostu smakuje domem. Mamy i babcie gotowały ją często ze względu na jej prostotę i dostępność składników w każdej polskiej kuchni.

Poniższy, sprawdzony przepis na zupę ogórkową nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. W naszym domu jest wykorzystywany bardzo często (nie tylko ze względu na nieograniczony dostęp do głównych składników, czyli kiszonych ogórków). Zupa ogórkowa, jak z resztą większość polskich, tradycyjnych zup, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dlatego jest to doskonała wiadomość dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni całego dnia.  Ale to nie wszystko. Dodatkowo, zupa z ogórków kiszonych jest wyjątkowo pożywna i rozgrzewająca, a mleko oraz kremowa śmietana doskonale kontrastują z kwaskowością.

Brzmi jak danie idealne? Do dzieła!

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 1 kostka lub żeberko
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchew,
  • 0,5 pietruszki
  • 0,5 selera
  • mały słoiczek Przecieru z Ogórków Kiszonych Narwiańskich
  • przyprawy do smaku (na przykład ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz)
  •  ¾ szklanki mleka,
  • 1 łyżka mąki
  • posiekany koperek,
  • śmietana (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Najpierw do  gotującej się wody dodaj kostkę lub żeberko, pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler oraz przyprawy.

2. Gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

4. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przecier z ogórków kiszonych. Gotuj przez chwilę, a potem dodaj mleko dobrze wymieszane z mąką. Doprowadź do wrzenia.

5. Na koniec podaj z koperkiem i “kleksem” kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Pamiętaj! Jeśli nie masz pod ręką przecieru ogórkowego  – możesz zrobić go samodzielnie. Sięgnij po Narwiańskie Ogórki Kiszone, a następnie zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami. Nie odsączaj nadmiaru wody, a Twoja zupa ogórkowa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.