Zrazy z Kapustą Kwaszoną Narwiańską

Zrazy z Kapustą Kiszoną

Kapusta kiszona to nieodłączny element polskich obiadów. Przeważnie występuje w roli surówki. Nic w tym dziwnego, skoro jest bogatym źródłem witaminy C i zawiera dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. W dodatku posiada mnóstwo walorów smakowych, które podkreślają smak na przykład wieprzowiny. Jednak w poniższym przepisie na zrazy z kapustą kiszoną, kapusta nie będzie dodatkiem – zagra pierwsze skrzypce.

Zrazy z kapustą kiszoną to bardzo wydajne i pożywne danie. Dlatego idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dzięki połączeniu z kapustą, karkówka staje się wyjątkowo krucha i aromatyczna. I choć na pierwszy rzut oka zrazy mogą się wydawać pracochłonne, to efekt wynagradza chwile spędzone w kuchni. Dodatkowo, solidna porcja wystarczy na dwa obiady. 

Składniki:

Sposób wykonania:

  1. Najpierw opłucz kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, a następnie odciśnij.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Dodaj do niego kapustę wraz z rodzynkami i tymiankiem. Przypraw do smaku i duś na patelni aż kapusta zmięknie.
  4. Karkówkę pokrój w cienkie plastry, rozbij, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  5. Na plastry mięsa nakładaj farsz z kapusty i boczku.
  6. Zwijaj  w ciasne roladki spinając wykałaczkami.
  7. Zrazy podsmaż na patelni (z obu stron).
  8. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałym farszem. Następnie na kapuście ułóż warstwę zrazów, a na nich ponownie farsz.
  9. Na koniec przykryj naczynie żaroodporne i włóż do rozgrzanego do 170oC piekarnika. Piecz 1- 1,5 godziny.

Smacznego! 

Zrazy z kapustą kiszoną świetnie smakują zarówno z ziemniakami jak i z ulubioną kaszą. Podając danie gościom, koniecznie wspomnij o niespodziankach w postaci wykałaczek.