Zrazy z Kapustą Kwaszoną Narwiańską

Zrazy z Kapustą Kwaszoną Narwiańską

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 20 dag boczku
  • 1,5 – 2kg kapusty kwaszonej Narwiańskiej
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

 

Sposób wykonania:

  1. Kapustę płuczemy i odciskamy. Boczek kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do kapusty wraz z rodzynkami i tymiankiem. Dusimy i przyprawiamy do smaku.
  2. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na plastry mięsa nakładamy farsz z kapusty. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczką, a następnie smażymy z obu stron.
  3. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałą kapustą. Na kapuście układamy zrazy, na nich ponownie kapustę.
  4. Tak przygotowane danie przykrywamy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 170oC) i pieczemy 1- 1,5 godziny. Podajemy z ziemniakami.